İLETİŞİM

İLETİŞİM




İnsanlar arasında bilgi, duygu, düşünce ve isteklerin aktarılması için kullanılan sürece iletişim diyoruz. 


İletişim Bing Ai
İletişim

İletişim süreci, sözlü veya yazılı dil, beden dili, semboller, işaretler ve diğer iletişim araçlarıyla gerçekleşebilir. Aynı zamanda iletişim kurulan taraflar arasında anlayışın oluşmasını, bilgi alışverişini ve etkileşimi sağlar. İyi bir iletişim, karşılıklı anlayışı arttırır, ilişkilerin gelişmesine yardımcı olur ve sorunların çözülmesine katkıda bulunur.


İletişim araçları, insanlar arasında bilgi, duygu ve düşüncelerin iletilmesini sağlayan çeşitli araçlar ve teknolojilerdir. Zaman içerisinde teknolojinin gelişimiyle birlikte çeşitlenmiş ve ilerlemiştir. Kısa tarihinde geleneksel olarak telefon, mektup, gazete, radyo ve televizyon gibi araçları içerirken, günümüzde teknolojinin gelişmesi ile internet, cep telefonları, sosyal medya ve diğer dijital platformlar da iletişim araçları olarak kullanılmaktadır. Tüm bu teknolojik ilerlemeler, iletişim sürecini daha hızlı, etkili ve kolay hale getirmiştir. 


İnsanlık tarihinde iletişim Sözlü iletişimden ibaretken yazının bulunması ile İlk insanların mağaralarda tasvir ettikleri görsellerle görsel iletişimin temelleri atılmış oldu. Yazının bulunması ile yazılı iletişim tarihte yer almaya başlamıştı ki teknolojinin hızla ilerlemesi ile İnsan iletişimine Teknoloji Tabanlı iletişim araçları girdi.


Fakat tüm bu teknolojik gelişmeler ile iletişimin temel unsurları oluşturan, insanların duygu aktarımına neden olan yüz yüze iletişim halinde gözlerin, mimiklerin ve temasın etkilerini ortadan nispeten kaldırarak duygulardan uzaklaştırdığı sorusunu akıllara gelmektedir. Bu konuda tüm insanlık hemen hemen aynı kaygıları içinde taşır.


Bu konuda ise Chat gpt ne düşünüyor olabilir diye sordum.

"İletişimin teknoloji ile gelişmesinin duygulardan uzaklaştırıcı olduğu düşüncesi oldukça yaygındır ve bazı durumlarda geçerli olabilir. Ancak, bu durumun tamamen negatif olduğunu söylemek doğru değildir. İşte bu konudaki düşüncelerim:


Yüz Yüze İletişimi Azaltabilir: Teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte, insanlar arasındaki yüz yüze iletişim yerine dijital iletişim tercih edilmeye başlandı. Bu durum, duygusal bağların zayıflamasına neden olabilir.

Empati ve İletişim Becerilerini Etkileyebilir: Sanal iletişim, yüz yüze iletişim kadar zengin olmadığı için empati kurma ve iletişim becerilerini geliştirme konusunda bazı zorluklar yaşanabilir.

Daha Hızlı ve Pratik İletişim Sağlar: Teknolojik iletişim araçları, iletişimi daha hızlı ve pratik hale getirir. Ancak, bu hız ve pratiklik duygusal derinliğin azalmasına neden olabilir.

Duygusal Bağları Zayıflatabilir: Yazılı iletişim, duygusal ifadelerin eksikliğine neden olabilir ve duygusal bağları zayıflatabilir. Örneğin, bir e-posta veya mesaj, yüz yüze bir konuşma kadar duygusal bir etki yaratmayabilir.

Ancak, iletişimin teknoloji ile gelişmesinin tamamen duygulardan uzaklaştırdığını söylemek doğru değildir. Teknoloji, insanların birbirleriyle daha kolay ve hızlı iletişim kurmasını sağlar ve duygusal bağların güçlenmesine de katkıda bulunabilir. Örneğin, video aramaları veya sosyal medya üzerinden paylaşılan duygusal içerikler, insanların duygusal olarak bağlı kalmasına ve birbirlerini desteklemesine yardımcı olabilir. Sonuç olarak, teknolojinin iletişimi etkileme şekli karmaşıktır ve hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle, teknoloji iletişimde kullanılırken dengeli bir yaklaşım benimsemek önemlidir."

 


Chat GPT yanıtını duydunuz arkadaşlar. Teknoloji kullanımında dengeli yaklaşım sonucuna ulaşan bir yapay zeka düşüncesi ile karşı karşıya geldik.


Peki bizler bu noktaya ne zaman ve nasıl hangi koşullar ile ulaştık?


Alexander Graham Bell ve Thomas Watson, telefonun ilk pratik prototipini geliştirdiğini hepimiz biliyoruz. Zaman içerisinde Bell Telephone Company, telefonun ticari olarak kullanılmaya başlanması ile ertesi yılında Telefon hatları kurulmaya başlandı ve ilk telefon santrali New Haven, Connecticut'ta açılmış oldu. Zamanla tüm dünyaya telefon hatları ulaşmış oldu ki ilk telefon icadından 100 yıl bile geçmeden Ünlü telefon şirketi, dünyanın ilk cep telefonunu tanıttı. İlk cep telefonu oldukça büyük ve ağır olmakla beraber, sadece sesli görüşme yapmaya izin veriyordu.


Yıllar içerisinde, ilk GSM cep telefonunu piyasaya sürdü. Bu, cep telefonlarının diğer iletişim özelliklerini desteklemesine olanak sağladı. Gelişen teknolojiler sonucunda 2000’li yılların başında Akıllı telefonlar popüler hale geldi ve cep telefonları, daha fazla işlevselliğe sahip çoklu medya cihazları haline gelmiş oldu.


Sonuç olarak, son 20 yıl içinde gelişen teknoloji ile iletişimde devrim niteliğinde gelişmelere şahit olduk. Mobil internet erişimi, uygulamalar ve geniş ekranlar sayesinde, insanlar artık her zaman her yerde internete bağlı kalabiliyor ve iletişim kurabiliyorlar. Anlık Mesajlaşma, Sosyal Medyanın yükselişi, Dijital ses ve görüntülü iletişim, E-posta ve Dijital Posta Yönetimi ile İnternet üzerinden medya tüketimi ile iletişim yaşadığımız dönemde son noktasında mıdır? Yaşayarak göreceğiz.


Aynı zamanda tüm bu gelişmeler ile akıllı telefonlar hızlı bir şekilde dönüşüm geçirmiş ve sadece iletişim araçları olmaktan çıkarak güçlü ve çok yönlü araçlar haline gelmiştir. Günümüzde akıllı telefonlar, modern yaşamın çeşitli alanlarında vazgeçilmez hale gelmiştir.

Teknolojiye ne uzak, ne de yakın olarak tüm gelişmeleri takip etmeliyiz. Kuşkusuz bu süreç hızla yeni teknolojik gelişmeleri getirecektir. 


Son olarak Teknolojinin bizi esiri haline getirmekten korumalıyız. Teknolojinin doğru kullanımını öğrenmeliyiz.


Videoyu hazırlarken yararlandığım Yapay Zeka Araçları ise; 

Metin için; Chat GPT, Bing Ai, Copy Ai.

Görseller için; Adobe FireFly3, Bing Ai, Canva.

Seslendirme ise elevenlabs.

Tüm bunları kullanarak düzenlemeyi ise Movavi ile yaptım. Teşekkürler.


İletişim Adobe Fire Fly 3
İletişim


by QE.




Senin Fikrin ?

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski